Unieke monitoring van woningen en objecten

In Gorinchem-Waardenburg wordt de dijk versterkt. Om ervoor te zorgen dat dit goed verloopt, monitoren we nauwlettend alle woningen en objecten op en rondom de dijk.

Yme Dekter, operationeel directeur Moto.
Klantnaam

Meerdere meetmethoden

MOTO zet meerdere middelen in voor de monitoring. Allereerst bevestigen we hoogtebouten in de gevels van woningen en gebouwen. Hiermee bepalen we de hoogtes ten opzichte van Normaal Amsterdams Peil (NAP). Om een absolute zetting te bepalen, doen we controle door middel van een doorgaande waterpassing. Hierbij is het niet nodig om gegevens realtime inzichtelijk te maken. Dit is geen continue meting, maar een meting die we na verloop van tijd, in ieder geval één keer per jaar, nog eens uitvoeren.

Naast de hoogtebouten is iedere woning voorzien van een aantal hoeksensoren, ook wel tiltsensoren genoemd. Deze zijn object gebonden en meten kleine veranderingen in scheefstand. Alle data worden in de cloud verzameld en doorberekend. De meetresultaten zijn realtime zichtbaar via onze website MOTO. Het voordeel hiervan is dat je veel meer meetmomenten hebt dan wanneer we traditioneel landmeters moeten inzetten. Daarnaast vergroot het de veiligheid van de bewoners. Bij de kleinste afwijking in metingen ondernemen we namelijk meteen actie. Bovendien ondervinden bewoners minder hinder dan wanneer er landmeters rond hun huis lopen. Bij projecten van deze omvang zijn de sensoren een kostenbesparing ten opzichte van traditioneel meten.

Als derde middel maken we gebruik van trillingsmeters. Deze plaatsen we bij gebouwen die in de directe omgeving staan van grond- en transportbewegingen en bij het aanbrengen van damwanden. Ook de data van de trillingsmeters worden in de cloud verwerkt en doorgerekend naar een online platform.

Looptijd van zes jaar

De sensoren meten gedurende een looptijd van zes jaar. De metingen zijn een jaar voor aanvang van het project gestart en lopen door tot een jaar nadat de werkzaamheden aan de dijk beëindigd zijn. Dit doen we om de natuurlijke beweging van de woning waar te nemen en aan te tonen dat er geen schade is ontstaan. 

 

Als bedrijf zijn we trots dat de alliantie ons het vertrouwen en de kans geeft om aan dit fantastische project mee te werken. Wij verwachten dat deze manier van monitoren met moderne technieken zeker een vlucht gaat nemen in de toekomst.
Yme Dekter

Cases