Dijkversterking Gorinchem-Waardenburg

In Gorinchem-Waardenburg wordt de dijk versterkt. Om ervoor te zorgen dat dit goed verloopt, monitoren we nauwlettend alle woningen en objecten op en rondom de dijk. Dit gebeurt met 2200 tiltsensoren die 24/7 metingen verrichten over een periode van zes jaar. Door de monitoring kunnen we vroegtijdig zakkingen en trillingen signaleren en passende maatregelen nemen om eventuele schade aan gebouwen te voorkomen. Dit kan alleen als je 24/7 monitort. Meten we een afwijking, dan kunnen we ook direct actie ondernemen.

De Graaf Reinaldalliantie

Meerdere meetmethoden

Voor dit project maken we gebruik van meerdere meetmethoden. Allereerst bevestigen we hoogtebouten in de gevels van woningen en gebouwen. Hiermee bepalen we de hoogtes ten opzichte van het NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dit alles doen we door middel van een doorgaande waterpassing.

 

Naast de hoogtebouten is iedere woning voorzien van een aantal hoeksensoren, ook wel tiltsensoren genoemd. Deze zijn object gebonden en meten kleine veranderingen in scheefstand. Wanneer er een afwijking is in de meting, ondernemen we meteen actie. Zo vergroten we de veiligheid van de bewoners en hebben bewoners geen hinder van landmeters die rond hun huis lopen.

 

Als derde middel maken we gebruik van trillingsmeters. Deze plaatsen we bij gebouwen die in de directe omgeving staan van grond- en transportbewegingen en bij het aanbrengen van damwanden.

Looptijd van zes jaar

De metingen zijn een jaar voor aanvang van het project gestart en lopen door tot een jaar nadat de werkzaamheden aan de dijk beëindigd zijn. Dit doen we om de natuurlijke beweging van de woning waar te nemen en aan te tonen dat er geen schade is ontstaan.

“Als bedrijf zijn we trots dat de alliantie ons het vertrouwen en de kans geeft om aan dit fantastische project mee te werken. Wij verwachten dat deze manier van monitoren met moderne technieken zeker een vlucht gaat nemen in de toekomst.” 

Cases